Ce este cancerul colorectal?
Cancerul colorectal este o tunora maligna localizata la nivelul intestinului gros (colon, rect). El reprezinta a 4-a
localizare maligna ca frecventa - dupa plaman, stomac si san - reprezentand aproape o zecime din totalitatea
cancerelor nou diagnosticate in lume, atat la barbati cat si la femei. La femei este chiar a doua localizare de cancer
dupa cancerul de san, iar la barbati a treia localizare de cancer dupa cel de plaman si de stomac.
Marea majoritate a cancerelor colorectale (>95%), se dezvolta din polipii adenomatosi colonici.
In aparitia cancerului de colon au un rol important atat factorii de mediu cat si predispozitaia genetica , sau mai
exact, interactiunea dintre aceste doua categorii de factori de risc.
Factorii de mediu cei mai importanti sunt:
- consumul crescut de grasimi saturate (grasimi animale in mod special) si carne rosie predispune la dezvoltarea
cancerului de colon, in special in portiunea distala (sigmoid, descendent), in timp ce consumul de carne alba
(pasare, peste), se coreleaza cu incidenta scazuta a cancerului de colon);
- dieta hipercalorica si obezitatea predispun la cancer de colon, in timp ce activitatea fizica este un element
protector;
- consumul crescut de legume si fructe (fibre vegetale), este un factor protector important in aparitaia cancerului
colorectal;
- calciul in doza mare (2 gr. de calciu elemental/zi) pare sa reduca activitatea proliferativa colonica, dar nu a fost
demonstrata reducerea incidentei tumorilor colorectale prin administrarea de suplimente de calciu.
- seleniul este un element important al sistemelor antioxidative ale organismului, considerate factori protectori
impotriva tuturor tipurilor de cancer - aportul scazut de seleniu poate favoriza aparitia neoplasmelor - rolul
suplimentelor de seleniu in preventia cancerului de colon fiind in studiu.
- vitamine cu rol antioxidant (A,C,E) administrate cu sau fara supliment de cereale la pacientii cu polipi colonici reduc
ratade recidiva a acestor polipi si pot determina regresia polipilor adenomatosi colonici, care sunt leziuni premaligne
(cu mare potential de transformare in cancer de colon).
- acidul folic si metionina sunt factori protectori in aparitia adenoamelor colorectale si a cancerului de colon.
- alte elemnte de dieta considerate a avea rol anticancerigen sunt: usturoiul, ceapa, citricele, dar rolul lor nu este
demonstrat stiintific;
- cu un rol profilactic in aparitia cancerului de colon sunt creditate aspirina si antiinflamatoarele nesteroidiene, actual
fiind utilizate in acest scop substantele cu activitate selectiva de inhibitie a COX-2 (cerebrex, vioxx) sau sulindacul,
mai putin toxice pe tubul digestiv.
Creat de Jeescu Dragos Iulian
Activitatea in clinica noastra se desfasoară in conformitate cu recomandarile legale in vigoare, avand acordurile necesare
(Colegiul Medicilor, Sanepid, etc.)
Pacientii care apeleaza la clinica noastra beneficieaza de servicii oferite de medici cu experienta in domeniile - chirurgie
generala, gastroenterologie, proctologie, ginecologie, cardiologie.
In clinica noastra consultatiile si tratamentele se fac in regim programat, in acest fel pacientii nefiind obligati sa piarda timp
asteptand intrevederea cu medicul.
Sos.Colentina nr.308 Sector 2 Bucuresti
Telefon programari: 0723.651.066 ; 021.240.40.59
© www.mediproct.ro - 2014